Prosecco to pyszne białe wino pochodzące z włoskiego rejonu Veneto. Produkowane jest z wyselekcjonowanego szczepu winogron Glera. Jego różowe odmiany są z dodatkiem innych szczepów, między innymi, Pinot Grigio czy Chardonnay.
Prosecco ma orzeźwiający, świeży, delikatny owocowy smak. Wyczuwalne są nuty białych owoców – jabłek, gruszek, cytrusów oraz delikatną nutą kwiatów. Jego kwasowość podkręca uczucie orzeźwienia. Smak jest uniwersalny i przypada do gustu większości.
Rozróżniamy kilka odmian nagazowania Prosecco, m.in.: spumante – musujące, frizzante – lekko musujące, tranquillo – niemusujące. Intensywność musowania nie ma większego wpływu na smak – lecz raczej na poziom stanu euforycznego.
Dzielimy je również na różne poziomy wytrawności. Brut – przyjemnie wytrawne, extra-dry – tu dla odmiany nie jest bardzo wytrawne lecz lekko słodkie, dry – półsłodkie.
Bąbelki w Prosecco są pochodzenia naturalnego z fermentacji samego wina.
Prosecco jest orzeźwiające, owocowe, a przede wszystkim pyszne i pasuje praktycznie do wszystkiego.